Dangus Forums

United Tribes of Baltica

* DUK    * Ieškoti  * Registruotis * Prisijungti 

Dabar yra 2019-09-18, 20:24




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 55 pranešimai(ų) ]  1, 2, 3, 4  »
Autorius Pranešimas

dziedas
 Pranešimo tema: Suris
StandartinėParašytas: 2008-04-03, 00:32 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 2836
Miestas: Alytus-Kilkenny
Žmonių vartojamas maisto produktas: buvo žinomas ir vartojamas 2000 m. pr. m. e. Senovės graikams ir romėnams sūris buvo vienas svarbesnių maisto produktų. Sūrio gamyba klestėjo daugelyje Romos imperijos vietovių. X a. Italija buvo pažangiausias sūrio gamybos kraštas. Viduramžiais jų gamybą plėtė ir tobulino Vakarų Europos vienuolynai, šiuo laiku daugiausia sūrių gamina JAV, toliau – Prancūzija, Italija, Vokietija. Svarbiausi sūrio importuotojai yra Anglija, Vakarų Vokietija, Belgija. Sūrio eksportu pirmauja Naujoji Zelandija, toliau seka Nyderlandai, Danija, JAV.

Lietuvoje prieš I pasaulinį karą dvarų pieninės gamino šveicariškus, olandiškus, balšteino ir kitus sūrius. Nepriklausomybės laikais tos rūšies sūrį gamino privačios ir koorporatinės pieninės. Pastarosios jų gamybą buvo pradėjusios labai plėsti paskutiniais nepriklausomybės metais. Be to, Klaipėdoje buvo gaminama šiek tiek Camembert'o sūrio. Tilžės sūriui teko 78%, olandiškam (Ėdamo) 14,2%, bakšteino, 3,4% visų pagamintų sūrio kiekio. Lietuvos sūrio eksportas buvo labai mažas. 1936 m. eksportuota 441,2 tonos, o 1938 – 908,9 tonos sūrio. Daug labiau už saldaus pieno gamybą Lietuvoje nuo seniausių laikų paplitusi baltų (varškės), arba ūkiškų rauginto pieno sūrių gamyba ir vartojimas. Dažniausiai juos gamina iš nugriebto pieno. Kad sūris būtų saldesnis ir netrapus, kartais rūgusį pieną maišo, su saldžiu pienu, o riebumui padidinti prideda grietinės ir tą mišinį kaitina, kol pieną sutraukia. Iš taip paruoštos ir nusausintos varškės slegia sūrį. Gamina jį su kmynais arba be jų. Vartoja valgiui šviežiai pagamintus arba panokintus ir išdžiovintus sūrius.
Nukoseta is www.wikipedia.org

O, kaip jus verinate lietuviska, zagranicna suri? Juk valgote ji gan daznai. Pasidalinkite mintimis/patirtimi apie ji.
Asmeniskai as Irlandijoje turiu ''sventa trejybe'', tai:
Tepamas surisMILBONA, Pagamintas Danijoje.
ETOILE D'OR Brie, Prancuzija - dazniausiai valgomas suris, pakuote 200 g, i savaite as jo ''suvartoju'' kazkur 3-4 pakuotes (600-800g). Tinka beveik visur; sumustiniams, prie alaus, prie vyno i pica irt.t.
EDAM Goudsdam, Olandija. Su olandu suriais nesu labai daug susidures (kiek girdejau liaudis ''sustrus'' suriu daro). Taciau sitas kazkodel man istrigo. Pamenate tarybinius laikus, pamenate lydyta suri? Kazkas labai panasaus. Pokelio svoris 0,5 Kg.
Is Lietuvisku suriu eina Medziotoju, Liliputas, ankciau kaip mociute gyveno kaime - labai skanu suri dare. Paprastas varske suris. Su uogiene arba medumi. Niam niam!!!
Kada cia manie bandziau suri pasigaminti. Gavosi. Bandziau is dvieju litru pieno (pienas kaimiskas manau geriau butu, nei pirktinis), 20 kiasiniu, trupuciukas kmynu.

_________________
VORŲ BROLIAI MCC


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-03, 05:45 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 2294
Miestas: Vln
Sūris opi tema... vis dar negaliu priprast, kad sūris kainuoja 20 lt/kg...
Dažnai vartoju sūri. Mėgemiausias Rokiškio sūris ir medžiotojų.


Į viršų
 Aprašymas  
 

senbuvis
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-03, 08:55 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 276
Miestas: Kaunas
Pats geriausias atradimas prie vyno ir alaus - "Iki" tinkle aptinkamas džiovintas rūkytas varškės sūris su česnaku.


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-03, 09:14 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 2539
Miestas: Nuo Pilėnų iki Pirėnų
Sūrius labai mėgstu visokius - ar tai būtų parduotuvinis, ar tėvų darytas naminis ;-)

_________________
"...neapsimetinėji, klajūno menas tau nebėra svetimas..." (A.Debeljak)


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-03, 12:43 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 2726
Miestas: Antakalnis
va va man is pakruojo atveza karts nuo karto namu darbo... gardumelis...

o siaip mozarella dazniausiai vartoju. tiesa lietuviska suprastejusi nerealiai per metus laiko, kazkokia isdziuvusi pasitaiko. plius dar ir ne visose parduotuvese. dideliais gabaliukais neskani, vidutiniais ne visur buna, o mini-mozarellos tai va cia kaifas... kaip zirnelius saukstu kabini... ech... negaruotu kepsnys ant stalo lekciau iki saldytuvo surio...

_________________
www.beertourism.lt


Į viršų
 Aprašymas  
 

senbuvis
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-03, 12:50 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2007
Pranešimai: 376
Miestas: miškai
gal reiktų sukurt temas "Duona" , "Kiaušiniai ir makaronai", "Kelioniniai blynai" ir pan. ? :)

_________________
mažosios dvasios žmogus


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-03, 18:41 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 2836
Miestas: Alytus-Kilkenny
Cituoti:
gal reiktų sukurt temas "Duona" , "Kiaušiniai ir makaronai", "Kelioniniai blynai" ir pan. ? :)

Kurk - kas Tave laiko?

_________________
VORŲ BROLIAI MCC


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-04, 09:44 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 2413
jo, dar trūksta apie Juką, kraujines dešras ir vėdarus (prisiminkim, anot Radioshow, iš kur vėdarų tradicija kilus :))


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-04, 09:58 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 1796
Miestas: Vilnius
na taigi yra tema "Virtuvės stebuklai" :)


Į viršų
 Aprašymas  
 

senbuvis
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-04, 11:41 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2007
Pranešimai: 248
Miestas: Kaunas
Man vienas megstamiausiu suriu - Feta suris. Taip pat megstu rukytus varskes surius. Na, o naminius kaimiskus varskes surius reiketu priskirti atskirai kategorijai - dieviskas skonis, ypac kai ka tik isimtas is spaustuvu :). Pelesiniu suriu atsikandes neisspjaunu, bet, kad labai juos megciau nepasakyciau, turbut, kaip Liudas sake kitoje temoje:
Cituoti:
Matyt praščiokiškas skonis, neišlavintas..:))


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-04, 11:48 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 1796
Miestas: Vilnius
Feta ir aš mėgstu, o per jį - ir graikiškas salotas (vien pagalvojus, seilė tysta :)).
o va naujas mano atradimas - Lietuvoje gamintas (berods Rokiškio) Brie sūris. nors mano svečius jis, švelniai tariant, ir nelabai sužavėjo...
(ot gerai - su malonumu pamažu pamažu sunaikinau jį pati :))


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-04, 12:57 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 1719
Miestas: Aalborg, DK
Vel leisiuosi i prisiminimus - gal senstu, o gal tiesiog tingiu dirbti. Kazkadu su sebru Eteriu i zygi isimetem 1,5 galvos Rokiskio surio. Na visokiu dienu ten buvo - ir saule plieske, ir saltukas spaude. Ta pusele liko kaip buvo - tiesiog Rakiskio suris, neskaitant to, kad deformavosi kupres dugne. O pilno pakuote issipute kaip balionas ir viduj atsirado tokios didziuules skyles. Na ir skanus tapo baisiai. Galit pabandyt paeksperimentuot.
Viena itale pasakojo apie toki sureli su viksrais, kuri tik is kitos parduotuves puses parduoda. Kad kvapas normaliu pirkeju neisgasdintu. Tokio uzvalgius, jos vyras i lova nepriimdavo, kol 5 k. dantu neissivalydavo ir spiritu burnos neissiskalaudavo.
Senu pienininku danu "scena" gan komplikuota. Visokiu cia rusiu, astresniu ir svelnesniu ivairiais pavadinimais ir skaiciais, Danbo 45+ etc. Nelabai as ir skiriu. Parduodami gana dideliais kavalkais ir visus vienija - is klumpiu verciantis kvapas. Dveseliena primena. Bet tos minties atsikracius, visai skaniai einasi. Skandinavu paprociu, ant sumustinio su suriu dar uogienes uzsitepama.
Lietuvoje, aisku, perku tik vietine produkcija. Geda butu kitaip. O ir gera pakankamai - net ir brie/parmezano (Dziugas berods) visai padoriai ismoko pagamint.
PS Per Discovery ziurejau "Purvinus dabus", tai suriu gamyba kazkodel irgi prie ju priskirta, nors palyginus tai svarus amatas atrodo. Kita vertus, kas prie "Rokiskio surio" sodybas turi, kalba, kad is tos puses toks vimdantis vejelis padvelkia, kad kiauliu ferma, palyginus, - operos ir baleto teatras.


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-04, 22:16 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2007
Pranešimai: 506
Miestas: Vilnius
Man tai visi sūriai gerai eina, na išskyrus visokius sald-ius varškės sūrius su visokiais žele kubeliais ir kitokiais niekais. Neveltui žiurkės metais gimęs...


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-05, 15:44 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 2413
Cituoti:
išskyrus visokius sald-ius ..
oj, ka tu... varskes surelis su sokoladu man pats graziausias Po nepriklausomybinis ishmislas... visada tuo pasilepinu. Pelesinis suris su zaliomis /didelemis vynuogemis ir vyno bankela nepamainomas reikalas norint kulturingai uzkast ir aceit neprisigert. Tarp kitko, taip besilepinant pavyko mesti rukalus. Na aishku kila viena kita lasinio irgi juosmuo prieme.


Į viršų
 Aprašymas  
 

senbuvis
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-06, 14:40 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2008
Pranešimai: 199
Miestas: Vilnius/Kaunas
O aš visai neseniai turėjau progą paragaut kuo šviežiausio, naminio kaimiško balto sūrio. Seniai tokio delikateso neragavęs buvau. Sušveičiau pirštus apsilaižydamas :)

_________________
Svarbiausia ne tai ką matai, o tai ką manai matąs (L. S. Christensen)


Į viršų
 Aprašymas  
 

dziedas
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2008-04-06, 14:47 
Vartotojo avataras

Prisijungė: 2005
Pranešimai: 1796
Miestas: Vilnius
Cituoti:
Pelesinis suris su zaliomis /didelemis vynuogemis ir vyno bankela nepamainomas reikalas norint kulturingai uzkast ir aceit neprisigert.


pritariu! vietoj vynuogių puikiai sueina ir alyvuogės - vakar šiuo variantu lepinausi :)

Cituoti:
Tarp kitko, taip besilepinant pavyko mesti rukalus.


o kodėl? ne taip traukė padūmyti "kultūringai užkandžiaujant"?


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 55 pranešimai(ų) ]  1, 2, 3, 4  »


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 2 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į: