Jou.
Na jei darau su koncentartu, (tuo "Klingu") tai medaus dedavau apie 300- 400 ml. Na nes jei cukraus sitkline eina ant triu litru, tai 5 litriam bambaliui +- 2. tad 400 ml. jei medaus biski gaila (brnagus jis juk), tai dek per puse medaus su cukrum; stikline to, stikline ano. Butinai dek razinu, kmynu, nes sie pagardai prideda skoniu ir kvapu berugdami. Tik is kart perspejimas, kad jei su Tiches bambaliu penkialitriu darysi, ty, ji po paros isrugimo, uzsukta desi gulsciai i saldytuva - beveik visada per sriegi nuo spaudimo iscirks siek tiek giros, ko pasekoje buna nepatentkinti namiskiai:) del suterlioto saldytuvo. Tad siulymas butu, po raugimo supilstyt i tris pusantro litro bambalius viska ir sandariai uzsukt. ir idet kas be ko i saldytuva.
Tai cia buvo su koncentratu Klingu. Ka as patariu darytis pradziai. Antras variantas - pure naturalus sausas giros misinys. Ji beje galima pasidaryt paciam visiskai paprastai, bet apie tai veliau. Sausas misinys, kuri pirkau yra is 15 km nuo Telsiu Vaisvienu kaimo. (nuoroda:
http://www.lietuviskagira.lt/) Misini radau Telsiu Maximoj. Ir ka gi is jo irgi gavosi skani gira, visiskai naturali, nes ingridientai; smulkintas salyklas, duona ir mieles.
Dbr tesiant apie tikra namudine gryn savo gamybos gira... Kadangi is Vaisvienu kaimo misinio skaniai gavosi pasigamint gira, o paskaites ant pakelio to misinio sudeti, pamaciau, kad cia yra is vis zaprasto - nutariau pats pasigamint. Per Kaziuko muge nusipirkau taip vadinamu "Pakramtuku", ty maiseli karamelinio salyklo uz 4 ltl. Tada riekemis supjausciau duona, ir kaip patartas siam forume ja "padeginau" orkaitej iki juodumo. Sutarkavau. salykla sumaliau su prieskoniu smulkintuvu. Mieles pirkau is vieno pasirinkimo Maximoj, ty sausas birias smulkias. Pagal interyje rasta recepta i 5 litrus reik det 20 gramu mieliu. as gi dejau 10, nes tik viena pakeli uzsipirkau. Rugo jinai labai graziai, bet... Cia ir bus fintas. Gira PERRUGO. Ar tiesiog surugo tiesiogine prasme, ty pasidare rugsti, netinkama vartot. Viska dariau kaip su tuo misiniu is kaimo, bet, manau, taip gavos del to jog vanduo nebuvo virintas. O ne virinau, nes nu kur tiek isvirsi - penkias litras. ir dar atsaldyt tada reiks. Siaip keisciausia, kad su misiniu gavos pirktiniu, neperrugo su nevirintu vandeniu, o su savadarbiu - perrugo.
Tad kritus entuziazmui kol kas dbr vel gaminuos gira is Klingu koncentrato. Ir skanu, ir paprasta, ir sveika. Taciau ateiti dar tikrai bandysiu darytis is savo naturaliu produktu. Tik gal kas gali pasakyt TIKSLIAI kodel perrugo? Gal vis tik reikejo daugiau mieliu kaip pagal recepta parasyta, ty 20 vietoj 10? Ar apskritai mieles ne tos, o reik specialiu? Zodziu. :)