Speigas rašė:
aš tai noriu paklaust, kodėl viską ekonominiu gerbūviu matuojat, algos dydžiu? O kur Tėvynės ilgesys, Tėviškės kvapas? Geriau čia būsiu skurdžius kaip kas sako, bet bent savo gimtojoje žemėje, savo gimtajame kaime arba mielojoje sostinėje... Tai brangiausias turtas, kurį sau galiu leisti naudoti kasdien. Kur dvasinis penas, nejau rūpi tik skilvius prikimšti?
Kaip čia trumpiau pasakius... nebekamuoja tas ilgesys. Pirmais metais dar būdavo ilgu, o dabar jau parvažiuoji kaip svečias. Iš esmės tai ir nebėr pas ką važiuot be tėvukų, nes visi geresni draugai užsieniuose išsibarstę.
Kita vertus ir paskutinius metus kai dar gyvenau LT, man tai buvo daugiau jau tik kaip fizinė vieta, nes labai pradėjo skirtis pasaulėžiūra su aplinkiniais. Iš vienos pusės buvo vergavimas univerui su visais biurokratiniais marazmais (kai liepia iš aukščiau varyt ne į tą konferenciją kur susijus su tavo specialybe, bet į visai ne pričiom, nes ten išsileis leidinį ant tulikinio popieriaus ir valdžia pasiims babkes, nes indeksinis), iš kitos visuomenės stūmimas į tam tikrus "normalumo" rėmus (t.y. pažįstamų miesčionėjimas ir nematymas nieko kito apart "tu davai tekėk už bilekokio liurbio, bile kad ženota ir su vaikais, nafig tau mokslinė veikla ir žaidimai). Kai ir viena ir kita zajieli iki negalėjimo, normalus bendravimas pasiliko anglškam internete be visų tų marazmų, tai ir išvažiuojant man tarkim bendravimo aplinka nepasikeitė.
Na o paskui jau prasidėjo ir kiti dalykai, kai pamatai kad daugelis dalykų gyvenant LT buvo labai riboti ir periferiniai, mastai apie kitus dalykus, negu likę tenai, taip galų gale ateina tas momentas, kai suvoki kad iš esmės tai jau nebemastai kaip rytų europietis. Tai ir gaunasi tada filosofinė problema, ar tu tokia kokia esi, esi lietuvė, ar jau "nenormali". Dėl to daug kas ir iš buvusių kolegų svetur nebesvarsto galimybės grįžt, nes paprasčiausiai pažiūros yra ant tiek skirtingos nuo to kas liko Lietuvoj, kad praktiškai nėra galimybės pritapt, jau nekalbant apie šeimynines aplinkybes.