na jei nebūčiau pats iš pilkapio rinkęs sudegusių kaulų, tai gal ir nieko nesakyčiau...
tvirtai galiu pasakyti, kad kaulai į pilkapius yra sudedami atskirai...jie yra dedami tam tikra tvarka. jei kapo duobė yra iškasta žmogaus ilgio (t.y. jei kasame kaip griautiniam kapui), tai deginti kaulai yra dedami ties menama žmogaus galva arba krūtine. jei duobė yra apvali jie tvarkingai yra sudedami tvarkingai į duobę. medžio anglies prie kaulų nedėjo!
aplink pilkapius (ten kur baigiasi pylimas) paprastai būdavo keturios duobės kur būdavo kuriami laužai, tačiau laužavietė apie kurią minėjau praeitam poste, buvo netipiška: per didelė paprastam laužui ir ne toje vietoje kur paprastai yra deginami laužai, o šone...taigi kas tai yra, tikrai sunku pasakyti, o aš tik perduodu tai ką man teigė kasinėjimams vadovavęs asmuo.
djalex rašė:
4. splavkes yra ne sulydyti ginklai, kurie paprastam lauze nesilydo, o gargazes, ty metalo lydymo atliekos, ginklai dedami cieli.
ginklai buvo dedami ir geri, ir sulankstyti ir kartu su mirusiuoju sudeginti- tai priklauso nuo teritorijos ir laikotarpio. tikrai nežinau kokias gargažes turi omeny, gali būti, kad kalbam apie skirtingus dalykus, bet net jei ten ir būtų gargažės, tai nieko nerodo, nes gargažių randama kur papuolė - t.y. ten kur paprastai lydė metalą ir tos gargažės buvo tik šiukšlės, ne daugiau.
djalex rašė:
5. ne zynio, o kalvio vadovavimas siejamas su mitologijoje sudievintu kalvio atvaizdu kalveliu, tai labai rimtas teiginys, kodel neatsirado koksai sudievintas zynys panteone ?
nesuprantu šito teiginio. kaip tai nėra sudievintų žynių?!?! o kas toks Sovijus tada? kas Šventaragis? tai kad jie nėra įtraukti į panteoną, nepaneigia jų sakrališkumo. Mite apie Sovijų, deginimą atliko jo sūnus (niekur net neužsiminta, kad jis buvo kalvis) :)
pasakojime apie Šventaragį, jis pats atlikdavo apeigas...(bent jau kitų asmenų, kurie darytai tai už jį, tikrai neminima)
O Kalvelis-Teliavelis visiškai nesusijęs su mirusiųjų deginimu.
djalex rašė:
8.musu mitologijoj visi atsakymai, tik mokekim ja ir skaitykim :)))
deja, ne viskas... kuo toliau aš gilinuosi į mitologiją, tuo daugiau klausimų kyla, kurių atsakymų, deja, kol gyvi esam nesužinosim.