Nepajutau, kaip lauke prašvito...
reportažas iš festivalio "Mototurnyras '05" liepos 15-16 d. Druskininkuose
tekstas ir nuotraukos - Jurgita Nagrockytė

Pasirinkau teisingai!!! Liepos 15 d. su puikia merginų komanda patraukėme į Druskininkus, kur baikerių klubas "Vorai MC" surengė tradicinį "Mototurnyrą ’05", skirtą Žalgirio mūšiui paminėti. Kelias ilgas, bet linksmas. Pati Druskininkuose lankiausi ne pirmą kartą, bet kuriuo atveju vietą nebuvo sunku rasti – pakeliui vis švystelėdavo nuorodos su užrašu "Bike show". Įvažiavus į gėlėmis ir visokiomis gėrybėmis apsodintą miestelį pasijutom kaip pasakoj, vienas kitas praūžiantis motociklas rodė, kad pasukom ta linkme. Priartėjom vasaros amfiteatrą, kurį iš visų pusių saugojo "Vorai", kadangi į renginį lydėjom grupės SAPROPHYTES narius, tai kaip įprasta teko truputį pasiaiškinti prie įėjimo. Viską išsprendė aukščiausiasis "Vorų" - Oblius.

Pirmas įspūdis įžengus į vasaros amfiteatrą buvo pozityvus: scena didelė, aparatūra galinga, viduryje didelė aikštelė, iš kraštų suoliukai… vietos buvo daug, bet žmonių tuo metu rinkosi tik vienas kitas, nors koncerto pradžia buvo skelbta 18 valandą, viskas prasidėjo gerokai vėliau.

Palapines pasistatėme kempinge, kuris pasirodė įsikūręs už amfiteatro sienos, prie nuostabaus upių tėvo Nemuno. Kiek baiminomės , jog miegoti taip ir neteks. Įsikūrėme, apžiūrėjome apylinkes. Puikus oras, nepakartojama Nemuno pakrantė ir tvarkingai paruoštas kempingas žadėjo nuostabų savaitgalį. Grožėjimąsi gamta pertraukė Obliaus skambutis – "SAPROPHYTES - į sceną!". Nuskubėjome amfiteatro link.

Penktadienio vakaras buvo skirtas sunkiąjai muzikai. Pirmieji scenoje pasirodė SAPROPHYTES, dar buvo šviesu, tad kažko labai įspūdingo nesitikėjau, na kaip ir visada vaikinukai pasirodė gerai, tik gal kiek per daug atsipalaidavo prieš pat koncertą. Didžioji publikos dalis gan keistai priėmė vokalisto Marijono riaumojimą, nors ir Druskininkų liaudies nebuvo itin daug.

Antrieji į sceną žengė klaipėdiečiai BALTAS TRIUKŠMAS - pasiskolinę DIKTATŪRA bosistą - pirmaisiais dainos žodžiais "Lietuva lietuviams" sutraukė publiką prie scenos, visi linksminosi ir traukė dainas tautai kartu su vokalistu. Suraukiau nosį - man tai atrodė šiek tiek "copy-paste" iš DIKTATŪRA "kūrybos"... Po kiek ilgesnės pertraukos, atsigaivinus alumi, išvydome pagoniško metalo dievus - grupę OBTEST. Neklausau tokios muzikos, bet OBTEST pasirodymas tikrai buvo šaunus, jei dainuotų ne lietuviškai ir jei nepažinočiau jų visų, bučiau pamaniusi, kad atvyko svečiai iš užsienio. Garsistas ir apšvietėjai jų pasirodymą papildė puikiu savo darbu – įvertinimas vienas – nuostabu. Kai OBTEST nulipo nuo scenos dar ilgai jiems kartojau, kad pasirodė griausmingai!

Paskutinieji, pasiryžę išvesti publiką iš proto, buvo DIKTATŪRA. Prieš tai merginos, ilgai ir nuobodžiai šokusios pirmosios nakties striptizą, nelabai ką sužavėjo - prisiklausiau priekaištų iš vyrukų. Pirmieji gitarų garsai privertė greitai atbėgti nuo palapinės ir paklausyti – ką gi naujo šįkart DIKTATŪRA parodys. Pirmoji baladė buvo įspūdinga ne tik savo atlikimu, bet ir melodingu vokalisto balsu. Ant scenos Diktatūros vaikinukams pritarė mergina ir pagyvenęs vyriškis su smuikais - sulaukėme kažko neįprasto. Palaikydami savo tautišką dvasią DIKTATŪRA išjudino visą publiką, bet viso jų pasirodymo stebėti nepajėgiau - nesinorėjo būti nutrėkštai skinų į kokį amfiteatro kampą...

Diskoteka iki ryto su alaus bokalu, suolelių ramstymu ir pašnekesiais nesibaigė be nuotykių. Naktis buvo paįvairinta muštynėmis, bet šaunieji "Vorai" labai greitai viską sutvarkė!!! Taigi 6.00 val. ryto visi pamažu pradėjo šliaužti palapinių link.

Kaitriai užkepinusi saulė šeštadienio rytą privertė visus išsikapanoti iš "miegamųjų" ir eiti ieškoti vandens telkinio atsigaivinimui. Kempinge intensyviai palapines pakavosi skinai ir muzikantai kurie grojo penktadienį. Po gotiškų pusryčių, kuriuos taip pakrikštijo vienas iš Vorų, išėjome apžiūrėti miesto. Žmonių nebuvo daug, gėlėtomis gatvėmis trynėsi tik užsieniečiai ir festivalio lankytojai. Vietiniai gyventojai greičiausiai nusprendė praleisti savaitgalį namie ar kur atokiau nuo miesto... Išgąsdino burzgiančių motociklų griausmas? Puiku. Bandėm rasti vietą iš kurios pajudės motociklų kolona, bet taip ir nesupratau - baikeriai važinėjo pirmyn atgal, nors imk ir bėgiok paskui, galų gale užpuolė lietus, kuris atrodė nesibaigs amžinybę. Nuotaika visai sugedo... Galiausiai nuėjau į "Maximą" ir nusipirkau skėtį. Kelionė tęsėsi toliau, kol pagaliau nustojus lyti pajudėjo motociklų kolona, praūžė daugybė motociklų ir visą rytą lauktas momentas pasibaigė trijų minučių džiaugsmu.

Prasibasčius visą dieną, pagaliau sugrįžome į amfiteatrą kur turėjo prasidėti VII Baikerių turnyras ir rungtys. Prieš tai grojusios įvairaus plauko grupelės iš Druskininkų, Kaišiadorių nenustebino visiškai, tiesa pasakius, man tas jų koverių grojimas vemt vertė. Labiau sugadinti Metallica, Nirvana ir kitų muzikos grandų kūrybą buvo neįmanoma.

Paruošiau fotoaparatą ir laukiau rungčių. Dalyvauti užsiregistravo 6 komandos: Strangers, Samogitians, Orgazmatronai, Laisvieji girtuoklėliai, MDD ir Jungtinė Kaišiadorių komanda. Rungčių buvo įvairiausių: kiaušinio vežimas šaukšte, alaus bačkos ridenimas, skardinės numušimas, prezervatyvo su vandeniu metimas, motociklo su merginomis stūmimas, virvės traukimas ir kt., visko neišvardinsi. Tokio pobūdžio rungtis stebėjau pirmą kartą, buvo tikrai įdomu žiūrėti, kai viskas atliekama motociklu. Emocijų pilni buvo ne tik patys dalyviai, bet ir gausiai susirinkę žiūrovai. Turnyro nugalėtojais tapo baikerių klubas Samogitians, o antrąją ir trečiąją vietas pasidalino Laisvieji girtuoklėliai bei Jungtinė Kaišiadorių komanda.

Pasibaigus turnyrui, savo pasirodymą pradėjo senovės baltų kovų brolija "Vilkatlakiai" ir Senosios baltų karybos klubas "Kovarnis", - pažiūrėti tikrai buvo į ką, kariai simuliavo kovas: mosavo kardais, kirvukais ir netgi kuoka. Per kūną net šiurpas perbėgdavo, kai užsmogdavo vienam iš jaunuolių, pasak pačių karių, visi ginklai yra bukais galais, kad kariai nesusižeistų. Bet man taip neatrodė, o ypač tie kirviai, kuriais užsmogus vargu ar išvis atsikeltum :) Susirinkę druskininkiečiai ir miesto svečiai tikrai turėjo į ką akis paganyti ir pasigrožėti visu šiuo šou.

Prasidėjo publikos ilgai lauktas koncertas. Manęs asmeniškai antrojo vakaro muzika nežavėjo, tik domino kaip baikerių turnyre atrodys VENTUKAI, todėl kantriai laukiau. Druskininkiečių grupė SLAM, keistai nustebino, nes muzika buvo tikrai daug geresnė nei dieną pasirodžiusiųjų, vėliau sceną okupavo scenos tėvelis Aleksandras Makejevas. Labiausiai patiko vaikinai, kurie grojo su Aleksandru - ilgaplaukiai, visiškai ne tos muzikinės pakraipos, kurią grojo... Nepatikėsit? Šlagerį "Tėveli" ant scenos užlipo pabaigti Vorų atstovas Mažylis, vos spėjau nulėkti iki scenos ir įamžinti šį įvykį... :) Pagaliau į sceną užlipo 15 jaunų atlikėjų - vakaro žvaigždės - VENTUKAI, kurių pasiklausyti susirinkusių buvo tikrai pakankamai. Tiesą sakant, nenustebau, juk mažesniuose miestuose tokių muzikantų kainos yra nedaug kam įkandamos. Kokį honorarą Vorai sumokėjo VENTUKAms taip ir neišdrįsau paklausti. Linksmas pasirodymas išjudino net kai kuriuos baikerius - visi rikiavosi prie scenos ir žvelgė į jaunuolių minią, šokti išdrįso tik vienas kitas. Paskutinioji grupė, kaip tikros žvaigždės, jei juos taip būtų galima pavadinti, baigė pasirodymą nepraėjus nė 45 minutėms.

Scenoje pasigirdo melancholiška muzika, visi suprato kas dabar bus... bet teko truputį palaukti, kol žavioji juodaplaukė išsiruošė atskleisti publikai savo gėrybes. Gaila įamžinti negalėjau – seiles paleidę vyrai užgulė sceną. Antrojo vakaro striptizas sumušė visus rekordus.

Net nepajutau, kaip lauke prašvito... alus ir muzika liejosi laisvai ir dar ilgai, ilgai...

Sekmadienio rytą, kaip prieš artėjantį uraganą visi greitai pakavosi palapines miegmaišius, ir nieko nelaukę traukė namų link. Iškeliavom beveik paskutinės. Vorai įnirtingai tvarkė teritoriją: rinko šiukšles, šlavė amfiteatrą ir visus varė lauk. Na tikrai yra už ką padėkoti, taigi ačiū už renginį, ačiū už neišpasakytą rūpestingumą ir už viską viską kas buvo.

Susitiksim kitais metais!!!

...

 

.